Utrzymać abstynencję

Warsztaty terapeutyczne pn. „Trzeźwe życie jest super” dla osób uzależnionych od alkoholu, których celem jest pomoc w dalszym utrzymywaniu abstynencji, organizuje Fundacja „Rozwój – Lepsza Przyszłość”. Dzięki nim osoba uzależniona będzie pracować nad rozwojem umiejętności psychospołecznych, pozwalających na skuteczne odnalezienie swojej wartości. Jako że jest to program warsztatowy, zawiera elementy przekazywania wiedzy, autodiagnozy, umożliwia nauczenie się budowania nowych, zdrowych zachowań i utrwalania ich podczas ćwiczeń. Czytaj dalej „Utrzymać abstynencję”

Warsztaty dla uzależnionych

Fundacja „Rozwój – Lepsza Przyszłość” realizuje projekt adresowany do rodzin i bliskich osób uzależnionych od alkoholu, polegający na udziale w cyklu bezpłatnych zajęć terapeutycznych, pod nazwą „Empatia”. Ich rolą jest ukazanie, że alkoholizm jest chorobą, która wymaga leczenia, nie zaś złą wolą czy słabością charakteru. Zajęcia mają pomóc we wskazaniu racjonalnych sposobów na wyjście z trudnej sytuacji, w jakiej się znaleźli. Można to osiągnąć poprzez uzyskanie profesjonalnej pomocy terapeutycznej. Dzięki niej osoba uzależniona oraz jej bliscy będą w stanie odzyskać prawidłowy obraz swojej sytuacji, zrozumieć ją oraz odzyskać wewnętrzną równowagę i spokój. Program pomaga w odzyskaniu kontroli nad swoim życiem, zrozumieniu własnych potrzeb i oczekiwań oraz w przejęciu odpowiedzialności za swoje życie.

Czytaj dalej „Warsztaty dla uzależnionych”